Jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy na miejscu. Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Śniadanie I Śniadanie II Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 20.08.052018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb razowy, masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor koktajlowy, ogórek szklarniowy, kakao, herbata owocowa andruty z powidłami krem z kalafiora z grzankami

leczo z kiełbaską, kasza jaglana, kukurydza, kompot truskawkowy

kanapki i owoce
Wtorek 21.08.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka pszenna, masło, polędwica drobiowa, ser żółty, sałatka
z pomidorów i ogórka kiszonego, herbata
z cytryną
Przedszkole: kanapki, banan, marchewki do chrupania / Maluszki: owoce, chrupki kukurydziane barszcz czysty z makaronem

gołąbki z sosem pomidorowym, ziemniaki, brokuł gotowany, kompot wiśniowy

kanapki i owoce
Środa 22.08.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb razowy, masło, serek biały śmietankowy, dżem brzoskwiniowy, ogórek szklarniowy, herbata owocowa arbuz zupa jarzynowa

gyros drobiowy, sos czosnkowy, pieczone ziemniaki, surówka Colesław, lemoniada z cytryną i miętą

kanapki i owoce
Czwartek 23.08.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułki
z ziarnami, masło, kiełbaski
z szynki, ketchup, serek wiejski, pomidor, sałata lodowa, herbata miętowa
sok a’la Kubuś marchwiowo
– brzoskwiniowy
krem pomidorowo – paprykowy
ze słonecznikiem

kotlet schabowy, ziemniaki, sałata masłowa
w sosie vinegrette, kompot wiśniowy

kanapki i owoce
Piątek 24.08.2018

Alergeny: 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, masło, pasta z tuńczyka, ser żółty, pomidor koktajlowy, ogórek szklarniowy, sałata lodowa, herbata z dziurawca owoce i warzywa do chrupania
( brzoskwinie, śliwki, marchewka)
zupa meksykańska

ryż zapiekany z jabłkami, sos jogurtowy, kompot truskawkowy

kanapki i owoce

Owoce i napoje dostępne są cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne..
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.