Jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy na miejscu. Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Śniadanie I Śniadanie II Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 25.06.052018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb wielozbożowy, masło, polędwica drobiowa, humus, ogórek szklarniowy, paseczki papryki, herbata owocowa domowy twarożek waniliowy z rodzynkami krem z buraków z jabłkiem

ziemniaki młode z bigosem
ze słodkiej kapusty z kiełbasą drobiową, lemoniada domowa

kanapki i owoce
Wtorek 26.06.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, masło. szynka wieprzowa, płatki kukurydziane z mlekiem, pomidor, ogórek szklarniowy, herbata miętowa owoce, chrupki kukurydziane zabielana zupa ziemniaczana
z koperkiemkurczak a’la gyros, ryż po turecku z sosem tzatziki, kompot leśny
kanapki i owoce
Środa 27.06.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, masło, szynka drobiowa, omleciki jajeczne, sałata lodowa, paseczki papryki, kakao, herbata z dziurawca koktajl owocowy krem z gruszki i pietruszki

makaron wielozbożowy z sosem neapolitańskim posypany żółtym serem, warzywa gotowane, kompot wieloowocowy

kanapki i owoce
Czwartek 28.06.2018

Alergeny: 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka razowa, masło, pasta z makreli wędzonej, ser żółty, pomidor, ogórek kiszony, herbata
z cytryną
kryształki  galaretki
z domowym sosem waniliowym
zupa  wiosenna z brukselką

kotlet mielony, ziemniaki, sałata zielona w sosie jogurtowym, kompot śliwkowy

kanapki i owoce
Piątek 29.06..2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, masło, polędwica drobiowa, humus, kawa zbożowa, herbata
z melisy
owoce, kalarepa zupa neapolitańska

zapiekanka z ryżu z jabłkami, sos jogurtowy, kompot truskawkowy

kanapki i owoce

Owoce i napoje dostępne są cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne..
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.