Żywienie i jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze.  Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Jadłospis na aktualny tydzień

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek 20.05.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb razowy, masło, jaglanka na mleku z jabłkiem, polędwica drobiowa, pomidor koktajlowy, paseczki papryki, kakao, herbata zielona

koktajl truskawkowy na bazie maślanki

krupnik z kaszy jaglanej

jajko sadzone, ziemniaki pieczone, mizeria, kompot leśny

kanapki i owoce

Wtorek 21.05.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka pszenna, masło,  past
a z ciecierzycy, serek wiejski, polędwica sopocka, ogórek kiszony, pomidor koktajlowy, kawa zbożowa, herbata malinowa,

arbuz, kalarepa do chrupania

zupa krem z białych warzyw

gulasz wieprzowy, kasza gryczana, surówka z buraczków, kompot wiśniowy

kanapki i owoce

Środa 22.05.2019

Alergeny: 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, masło, polędwica drobiowa, omlety jajeczne, sałatka z tuńczyka, powidła, ogórek szklarniowy, paseczki papryki, mleko, herbata owocowa

domowy serek waniliowy
z rodzynkami

zupa jarzynowa

gołąbki bez zawijania zapiekane
w sosie pomidorowym, ziemniaki, kalafior gotowana na parze, kompot leśny

kanapki i owoce

Czwartek 23.05.2019

 Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, kiełbaski gotowane, ketchup. ser żółty, sałata lodowa, ogórek szklarniowy, kiełki, kakao, herbata rumiankowa

galaretka owocowa z brzoskwiniami i sosem jogurtowym, wafle ryżowe

zupa ogórkowa z ziemniakami

pierogi z mięsem i okrasą, surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy

kanapki i owoce

Piątek 24.05.2019

Alergeny: 1,3,5 ,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb słonecznikowy, masło, płatki kukurydziane z mlekiem, polędwica drobiowa, pomidorki koktajlowe, ogórek szklarniowy, herbata rumiankowa

kaszka manna z sosem truskawkowym

poczęstunek  z okazji Dnia RODZINY

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne..
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.