Żywienie i jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze.  Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Jadłospis na aktualny tydzień

Jadłospis

Śniadanie I Śniadanie II Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 24.06.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb razowy, masło, polędwica drobiowa, pasta jajeczna, paseczki papryki, ogórek szklarniowy, kakao, herbata owoce leśne cząstki arbuza zupa ogórkowa z ziemniakami i mięsem

leczo z czerwoną fasolką, kasza jaglana, kukurydza, kompot śliwkowy

kanapki i owoce
Wtorek 25.06.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, kawiorek krojony, masło, polędwica sopocka, płatki kukurydziane na mleku, pomidor koktajlowy, ogórek szklarniowy, herbata rumiankowa domowy serek waniliowy, truskawki rosolnik na kaszce kukurydzianej

panierowane fileciki drobiowe, ziemniaki, surówka z selera, kompot leśny

kanapki i owoce
Środa 26.06.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb wieloziarnisty, masło, kiełbaski
z szynki, ketchup, ser żółty, paseczki papryki, ogórek małosolny, kawa zbożowa, herbata miętowa
cząstki brzoskwiń i nektarynek, pomidorowa z ryżem
pierogi z truskawkami, sos jogurtowy, surówka z marchewki, kompot truskawkowy
kanapki i owoce
Czwartek 27.06.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka z ziarnami, masło, serek wiejski, polędwica drobiowa, powidła, paseczki papryki, ogórek szklarniowy, mleko, herbata z melisy z pomarańczą kisiel truskawkowy z owocami krem porowo-ziemniaczany

boeuf strogonow z pieczarkami, kasza bulgur, zasmażane buraczki, kompot wieloowocowy

kanapki i owoce
Piątek 28.06.2019

Alergeny: 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb słonecznikowy, masło, sałatka grecka z serem feta, kabanosy, ser żółty, kakao, herbata owoce leśne koktajl owocowy, chrupki kukurydziane zabielana kartoflanka z mięsem

łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą, kalarepa do chrupania, lemoniada z cytryną

kanapki i owoce

Owoce i napoje dostępne są przez cały dzień między posiłkami

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne..
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.