Żywienie i jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze.  Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Jadłospis na aktualny tydzień

Śniadanie I Śniadanie II Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 15.04.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb razowy, masło, musli z mlekiem, polędwica drobiowa, paseczki papryki, ogórek szklarniowy, herbata miętowa ciasto bananowe kapuśniak ze słodkiej kapusty ziemniakami

leczo z kiełbasą, makaronowe kokardki, , kalafior gotowany, lemoniada z cytryną

kanapki i owoce
Wtorek 16.04.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułki pszenne, masło, polędwica sopocka, omleciki jajeczne, pomidorki koktajlowe, sałata lodowa, kakao, herbata zielona z cytryną warzywa i owoce do chrupania
(melon, pomarańcz, kalarepa, marchew, jabłko), chrupki kukurydziane
krupnik z kaszy jęczmiennej z mięsem

zapiekany ryż z jabłkami, sos jogurtowy, kompot śliwkowy

kanapki i owoce
Środa 17.04.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb orkiszowy, masło, serek twarogowy z ziołami, polędwica drobiowa, sałatka z pomidorów z kukurydzą, herbata z owoców leśnych koktajl truskawkowy krem z białych warzyw z prażonymi pestkami słonecznika

gyros drobiowy, ziemniaki, warzywa grillowane, kompot wiśniowy

kanapki i owoce
Czwartek 18.04.2019

ŚNIADANIE WIELKANOCNE

Alergeny: 1,3, 5,7,8,9

Płatki kukurydziane z mlekiem, herbata owocowa gotowana kiełbaska biała, jajko gotowane, sałatka jarzynowa, pieczywo,ketchup, sos majonezowy,  polędwica drobiowa, baranek z masła, pomidor koktajlowy, ogórek szklarniowy, kiełki, herbata z melisy żurek wielkanocny z jajkiem

pieczeń wieprzowa w sosie własnym, ziemniaki, zasmażana kapusta modra, kompot wieloowocowy

babka wielkanocna, kanapki i owoce
Piątek 19.04.2019

Alergeny: 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb słonecznikowy, masło, smalec wegański, ser żółty, dżem brzoskwiniowy. paseczki papryki, sałata lodowa, kawa zbożowa, herbata leśna aromatyczne jabłka pieczone z cynamonem i wanilią krem z buraków

paluszki rybne, ziemniaki puree, surówka z kapusty kiszonej, kompot truskawkowy

kanapki i owoce

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne..
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.