Żywienie i jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze.  Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Jadłospis na aktualny tydzień

Śniadanie I Śniadanie II Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 21.01.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb razowy, masło, płatki kukurydziane z mlekiem, kiełbasa salami, ogórek szklarniowy, pomidor koktajlowy, herbata malinowa mus jabłkowy, pieczywo sonko zupa ogórkowa z ziemniakami

risotto z dynią, kurczakiem i warzywami, sos czosnkowy, marchewka do chrupania kompot wiśniowy

kanapki i owoce
Wtorek 22.01.12.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, masło, bułka pszenna, jajka ugotowane na twardo, sos tatarski, polędwica drobiowa, paseczki papryki, kiełki, pomidor koktajlowy, kakao, herbata miętowa kisiel truskawkowy z owocami krem z buraków z prażonymi pestkami słonecznika

kotlety mielone, ziemniaki puree, surówka z kapusty pekińskiej z porem, kompot leśny

kanapki i owoce
Środa 23.01.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb orkiszowy, masło, pasta z czerwonej soczewicy, kiełbasa szynkowa, ogórek kiszony, pomidor koktajlowy, kawa zbożowa, herbata z melisy z pomarańczą galaretka owocowa krem z brokułów

makaronowe kokardki z sosem warzywnym, posypane żółtym serem, kukurydza, kompot wieloowocowy

kanapki i owoce
Czwartek 24.01.2019

Alergeny: 1,3, 5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka z ziarnami, masło, kiełbaska z szynki, ketchup, ser żółty, sałatka jarzynowa, kawa Inka, pomidor ze szczypiorkiem

herbata rumiankowa

jogurt z owocami zupa szczawiowa z jajkiem

pieczone pałki z kurczaka, kasza jaglana, zasmażana kapusta modra, kompot truskawkowy

kanapki i owoce
Piątek 25.01.2019

Alergeny: 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb słonecznikowy, masło, serek Almette, polędwica sopocka, sałatka grecka z serem feta, kakao, herbata z żurawiny budyń czekoladowy z wiśniami zupa meksykańska

gzik poznański, ziemniaki pieczone, gotowana fasolka szparagowa, kompot wiśniowy

kanapki i owoce

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne..
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.