Żywienie i jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze.  Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Jadłospis na aktualny tydzień

Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 18.11.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb razowy, masło, płatki kukurydziane z mlekiem, polędwica drobiowa, ogórek szklarniowy, paseczki papryki, herbata z pokrzywy, jabłko, śliwka, banan krem pomidorowo-paprykowy z ryżem

racuchy drożdżowe z jabłkami i cukrem pudrem, marchewka do chrupania, lemoniada z cytryną

budyń czekoladowy
z brzoskwiniami, kanaki
Wtorek 19.11.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, rogaliki maślane, masło, suflet jajeczny, polędwica sopocka, pomidor, ogórek kiszony, kawa zbożowa, herbata miętowa z jabłkami

melon, cząsteczki pomarańczy

kapuśniak z kiszonej kapusty

makaron razowy z sosem bolońskim, bukiet warzyw gotowanych,  kompot wieloowocowy

kaszka manna z sosem truskawkowym, kanapki
Środa 20.11.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb wieloziarnisty, masło, jaglanka z jabłkami, szynka drobiowa, ogórek małosolny, rzodkiewka, herbata owocowa

winogrono, cząsteczki gruszki

zupa wiśniowa z zacierką

kotlet schabowy, ziemniaki puree, zasmażana kapusta modra, kompot truskawkowy

twarożek domowy
z rodzynkami, kanapki
Czwartek 21.11.2019

Alergeny: 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka ziarnista masło, kiełbaski z szynki, ketchup, żółty ser, sałata lodowa, ogórek szklarniowy, kakao, herbata rumiankowa

cząsteczki bananów, mandarynki

krem z dyni z curry i  grzankami

kurczak w królewskim sosie, ryż brązowy, gotowana fasolka szparagowa, kompot leśny

ciasto marchewkowe, kanapki
Piątek 22.11.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb słonecznikowy, masło, sałatka z tuńczyka, twarożek naturalny a’la almette, szynka wieprzowa, pomidor, ogórek małosolny, mleko z miodem, herbata malinowa

cząsteczki pomarańczy, śliwka

zupa jarzynowa z mięsem

domowe pierogi leniwe, sos jogurtowy, surówka z kapusty pekińskiej, kompot śliwkowy

sałatka owocowa, chrupki kukurydziane, kanapki

Owoce i napoje dostępne są przez cały dzień między posiłkami

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne..
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.