Żywienie i jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze.  Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Jadłospis na aktualny tydzień

Śniadanie I Śniadanie II Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 19.11.052018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb razowy, masło, polędwica drobiowa, jajka ugotowane
na twardo, sałatka grecka, herbata miętowa
mandarynki, wafle ryżowe zupa wielowarzywna z ziemniakami i kalarepą

ryż zapiekany z jabłkami, sos jogurtowy, kompot wieloowocowy

kanapki i owoce
Wtorek 20.11.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, masło, bułka pszenna, polędwica sopocka, powidła śliwkowe, ogórek szklarniowy, pomidor, herbata owocowa koktajl porzeczkowy
na bazie jogurtu
krem pomidorowo-paprykowy

pizza z szynką i żółtym serem oraz kukurydzą, kompot truskawkowy

kanapki i owoce
Środa 21.11.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb orkiszowy, masło, płatki kukurydziane z mlekiem, kiełbasa szynkowa, pomidor koktajlowy, ogórek kiszony, herbata z cytryną serek waniliowy
z pieczonymi gruszkami
i płatkami migdałowymi
rosół z makaronem

kurczak w potrawce, kasza jaglana, bukiet warzyw  gotowane na parze, kompot porzeczkowy

kanapki i owoce
Czwartek 22.11.2018

Alergeny: 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka wieloziarnista, masło, polędwica drobiowa, sałatka
z tuńczyka, pomidor koktajlowy, kakao, herbata zielona
ciasto marchewkowe zupa szczawiowa z jajkiem

kotlet mielony, ziemniaki puree, marchewka
z groszkiem, kompot leśny

kanapki i owoce
Piątek 23.11.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb słonecznikowy, masło, twarożek ze szczypiorkiem, salami, sałatka z pomidorów i kukurydzy, kiełki, herbata żurawinowa budyń czekoladowy
z wiśniami
krem z buraków

łazanki z kiszoną kapustą i kiełbaską, kompot wiśniowy

kanapki i owoce

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne..
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.