Żywienie i jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze.  Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Śniadanie I Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 25.05.2020

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb razowy, masło,

płatki kukurydziane na mleku, polędwica sopocka, pomidorki koktajlowe, ogórek szklarniowy, herbata miętowa

banan

rosół z makaronem

placki ziemniaczane, sos jogurtowy, surówka z marchewki z ananasem, kompot truskawkowy

budyń czekoladowy
z wiśniami
Wtorek 26.05.2020

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka pszenna, owsianka z jabłkiem i miodem, polędwica drobiowa, kiełki, pomidor, herbata wieloowocowa

jabłko

pomidorowa z ryżem

pieczeń ze schabu w sosie własnym, kasza gryczana, zasmażane buraczki, kompot śliwkowy

koktajl bananowy, chrupki kukurydziane
Środa 27.05.20120

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane – chleb wielozbożowy, masło, kiełbaski z szynki, ketchup, ser żółty, paseczki papryki, ogórek zielony, mleko z miodem, herbata z melisy z pomarańczą

arbuz

krem porowo-ziemniaczany z pestkami słonecznika

leczo warzywne, kaszy jaglanej, kukurydza, kompot wiśniowy

kisiel truskawkowy
Czwartek 28.05.2020

Alergeny: 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka razowa, masło,

serek wiejski, szynka. sałata lodowa, rzodkiewka, kakao, herbata owocowa

winogrono

zupa jarzynowa

racuchy z jabłkiem posypane cukrem pudrem, marchewka do chrupania,

ciasto marchewkowe,
Piątek 29.05.2020

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb razowy, masło,

sałatka z tuńczyka, żółty ser, ogórek zielony, pomidor, kawa zbożowa,  herbata z pigwy,

pomarańcz

kapuśniak z kiszonej kapusty

paluszki rybne, ziemniaki młode, marchewka z groszkiem, lemoniada z cytryną

serek waniliowy
z rodzynkami,

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne..
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.