Żywienie i jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze.  Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Śniadanie I Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 17.02.2020 Pieczywo mieszane, chleb 3 ziarna(1), masło(7), płatki z mlekiem(7), polędwica sopocka(1,7), paseczki papryki, ogórek szklarniowy, herbata z melisy

cząsteczki bananów i jabłek

krupnik z kaszy jęczmiennej(1,9,)

zapiekany ryż z jabłkami(7), sos jogurtowy(7), marchewka do chrupania, kompot wiśniowy

kisiel brzoskwiniowy, kanapki(1,7)

Wtorek 18.02.2020 Pieczywo mieszane – rogale maślane(1,7), masło(1), polędwica drobiowa(1,6,7,9), humus(6), dżem truskawkowy, pomidor,  sałata lodowa, herbata malinowa

mandarynki, jabłko

krem z białych warzyw z grzankami(7,9)

pieczeń ze schabu w sosie własnym, kasza gryczana, buraczki zasmażane(1), kompot truskawkowy

domowe ptasie mleczko truskawkowe(7), kanapki(1,7)
Środa 19.02.2020 Pieczywo mieszane(1), masło(7), parówki z szynki(1,7) ketchup(9), ser żółty(7), paseczki papryki, kiełki, herbata czarna z cytryną

winogrono, gruszka, banan

zupa fasolowa z kiełbasą i ziemniakami(1)

makaron razowy z sosem arrabiata posypany żółtym serem(1,7), warzywa gotowane na parze, kompot leśny

serek waniliowy z rodzynkami(7), kanapki(1,7)
Czwartek 20.02.2020 Pieczywo mieszane – bułki grahamki(1), masło(7), szynka drobiowa(1,7,9),  pasta

z tuńczyka, pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony, mleko z miodem(7), herbata z owoców leśnych

melon, jabłko

zupa wiśniowa z zacierką(1,7,9)

pulpeciki gotowane w sosie koperkowym(17,9), ziemniaki puree(1), surówka z ogórków kiszonych i jabłek, kompot wieloowocowy

ciasto czekoladowo-bananowe(1), kanapki(1,7)
Piątek   21.02.2020 Pieczywo mieszane – chleb razowy(1), masło(7), żółty ser(7), powidła śliwkowe, musli z mlekiem(7), paseczki papryki, ogórek szklarniowy, herbata z pokrzywy

mandarynka, banan

rosolnik z ryżem(9)

ryba gotowana na parze z warzywami po grecku(4,7,9) ziemniaki puree(1), lemoniada z cytryną

koktajl owocowy(7), chrupki kukurydziane, kanapki(1,7)

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne..
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.