Żywienie i jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze.  Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Jadłospis na aktualny tydzień

Śniadanie I Śniadanie II Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 10.12.052018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb razowy, masło, płatki kukurydziane na mleku, salami, pomidor koktajlowy,ogórek szklarniowy, herbata z żurawiny wafle ryżowe, masło ziołowe, mandarynki zupa jarzynowa

racuchy drożdżowe z jabłkami posypane cukrem pudrem, marchewka
do chrupania, kompot śliwkowy

kanapki i owoce
Wtorek 11.12.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka pszenna, masło, polędwica sopocka, pasta z czerwonej soczewicy i pomidorów, sałata lodowa, paseczki z papryki, kawa zbożowa, herbata miętowa. koktajl owocowy krem z groszku zielonego

pałki z kurczaka pieczone w ziołach, ziemniaki, warzywa gotowane na parze, kompot wieloowocowy

kanapki i owoce
Środa 12.12.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb orkiszowy, masło, serek wiejski, polędwica drobiowa, dżem truskawkowy, sałatka z pomidorów i kukurydzy, herbata wieloowocowa warzywa i owoce
do chrupania (mandarynki, marchewki, kalarepa, jabłka)
zupa ogórkowa

makaronowe kokardki z sosem neapolitańskim posypany żółtym serem, surówka z pora, kompot wiśniowy

kanapki i owoce
Czwartek 13.12.2018

Alergeny: 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka
z ziarnami, masło, jaglanka
z jabłkiem, kiełbasa szynkowa, hummus z koperkiem, herbata

z cytryną

mus jabłkowy, chrupki kukurydziane krem dyniowy z pomarańczą, ziarna słonecznika

pulpeciki wieprzowe w delikatnym sosie chrzanowym, kasza bulgur, zasmażane buraczki, kompot truskawkowy

kanapki i owoce
Piątek 14.12.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb słonecznikowy, masło, jajka ugotowane na twardo, sos majonezowy, ser żółty, paseczki papryki, sałata lodowa, herbata z pokrzywy serek waniliowy
z rodzynkami
pomidorowa z makaronem

ryż curry z kurczakiem i warzywami, kompot leśny

kanapki i owoce

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne..
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.