Żywienie i jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze.  Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Jadłospis na aktualny tydzień

Śniadanie I Śniadanie II Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 18.02.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb razowy, masło, musli z mlekiem, kiełbasa salami, pomidor koktajlowy, paseczki papryki, herbata miętowa budyń czekoladowy
z wiśniami
ogórkowa z ziemniakami

leczo z fasolą czerwoną, kasza jaglana, marchewka do chrupania, kompot śliwkowy

kanapki i owoce
Wtorek 19.02.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka pszenna, masło, humus, kiełbaski z szynki, ketchup, ogórek szklarniowy, kakao, herbata owocowa mus jabłkowy, wafle ryżowe marchwianka

kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z buraczków, kompot leśny

kanapki i owoce
Środa 20.02.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb orkiszowy, masło, polędwica drobiowa, twarożek puszysty, pomidor koktajlowy, ogórek kiszony, kawa Inka,  herbata z melisy owoce i warzywa
do chrupania, chrupki kukurydziane
zupa pomidorowa z ryżem

naleśniki z serkiem waniliowym, kompot wiśniowy

kanapki i owoce
Czwartek 21.02.2019

Alergeny: 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka z ziarnami, masło, pasta z tuńczyka, żółty ser, paseczki papryki, ogórek szklarniowy, kakao, herbata malinowa domowe muffinki jogurtowe rosół z makaronem

potrawka z kurczaka, ryż, bukiet warzyw gotowanych, kompot truskawkowy

kanapki i owoce
Piątek 22.02.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb razowy, masło, polędwica sopocka, płatki kukurydziane
z mlekiem, rzodkiewka, paseczki papryki, herbata rumiankowa
koktajl bananowy zabielana zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną

jajko sadzone, ziemniaki puree, szpinak, kompot wieloowocowy

kanapki i owoce

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne..
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.