Żywienie i jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze.  Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Jadłospis na aktualny tydzień

Jadłospis

Śniadanie I Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 16.09.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo, chleb razowy, masło, musli z mlekiem, cząsteczki kabanosów, pomidor, ogórek małosolny, herbata wiśniowa

gruszki, cząsteczki arbuza

zabielana kartoflanka

leczo warzywne z czerwoną soczewicą, kasza jaglana, kukurydza, kompot wieloowocowy

kisiel z truskawkami, kanapki
Wtorek 17.09.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane,kawiorek krojony, masło, suflet jajeczny, szynka drobiowa, dżem truskawkowy,paseczki papryki, ogórek szklarniowy, kawa zbożowa, herbata miętowa
z jabłkiem

cząsteczki jabłek i bananów, truskawki

barszcz ukraiński z białą fasolą
i ziemniakami

pizza z szynką, ananasem, żółtym serem i  kukurydzą, ketchup, marchewka do chrupania, kompot leśny

budyń waniliowy
z wiśniami, kanapki
Środa 18.09.2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb wieloziarnisty, masło, kiełbaski z szynki, ketchup,  żółty ser, sałatka
z pomidorów i sera feta, kakao, herbata rumiankowa

cząsteczki gruszki i śliwki

rosolnik z ryżem

papryka nadziewana mięsem mielonym w sosie ze świeżych pomidorów, ziemniaki, gotowana fasolka szparagowa, kompot truskawkowy

szarlotka, kanapki
Czwartek 19.09,2019

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka ziarnista, masło,polędwica sopocka, pasta z ciecierzycy, sałata lodowa, ogórek szklarniowy, pomidor, herbata z pigwy

winogrono i arbuz

zupa gulaszowa z ziemniakami

makaronowe kokardki z serem twarogowym, surówka z selera, kompot wiśniowy

koktajl bananowy, kanapki
Piątek 20.09.2019

Alergeny: 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb słonecznikowy, masło, płatki kukurydziane z mlekiem, polędwica drobiowa, ogórek szklarniowy, paseczki papryki, herbata z melisy z pomarańczą

cząsteczki pomarańczy, jabłek i banana

krem z kalafiora i brokułów z grzankami

paluszki rybne, ziemniaki pieczone, sos tatarski, lemoniada z cytryną

galaretka z borówką amerykańską, kanapki

Owoce i napoje dostępne są przez cały dzień między posiłkami

Owoce i napoje dostępne są przez cały dzień między posiłkami

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne..
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.