Jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy na miejscu. Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Śniadanie I Śniadanie II obiad podwieczorek
Poniedziałek 19.02.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane – chleb 3 ziarna, masło, polędwica sopocka, pasta z białej fasoli z koperkiem, pomidor koktajlowy, sałata lodowa, kawa zbożowa,herbata z dziurawca Mleczny koktajl porzeczkowy zupa ogórkowa z ziemniakami

Racuchy drożdżowe z jabłkami posypane cukrem pudrem, kompot truskawkowy

kanapki i owoce
Wtorek 20.02. 2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane – bułki orkiszowe, masło, szynką drobiowa, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor koktajlowy, ogórek szklarniowy, herbata z cytryną Domowe ciasteczka owsiane z nasionami dyni rosół z makaronem

potrawka z kurczaka, ryż, bukiet warzyw gotowanych, kompot wiśniowy

kanapki i owoce
Środa 21 .02.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, masło, polędwica drobiowa, owsianka z suszonymi owocami, paseczki papryki, sałata lodowa, herbata miętowa Domowy serek waniliowy z brzoskwiniami i miodem Żurek z jajkiem

Leczo z czerwoną fasolą, makaronowe kokardki, kukurydza, kompot truskawkowy

kanapki i owoce
Czwartek 22.02.2018

Alergeny: 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane – bułka pszenna, masło, ser żółty, pasta z makreli ze szczypiorkiem, paseczki papryki, Kisiel truskawkowy krem z dyni z grzankami razowymi

kotlet schabowy, ziemniaki puree, surówka z selera na słodko, kompot śliwkowy

kanapki i owoce
Piątek 23. 02. 2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, masło, polędwica drobiowa, serek wiejski, dżem truskawkowy, pomidor koktajlowy, ogórek szklarniowy, herbata zielona Smoothie marchewkowe z pomarańczą i cynamonem Krem porowo-ziemniaczany

Pulpety gotowane w sosie koperkowym, ziemniaki, buraczki na ciepło, kompot wieloowocowy

kanapki i owoce

Owoce i napoje dostępne są cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne..
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Oueensland, a także produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.