Jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy na miejscu. Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Śniadanie I Śniadanie II obiad podwieczorek
Poniedziałek 11.12.2017

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane – chleb piastowski,chleb graham, masło, płatki kukurydziane z mlekiem, polędwica sopocka, pomidor koktajlowy, ogórek zielony, kiełki, herbata malinowa koktajl truskawkowy na bazie jogurtu Zupa koperkowa

Leczo warzywne z soczewicą, ryż, kukurydza do chrupania, kompot wieloowocowy

kanapki i owoce
Wtorek 12.12. 2017

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane – chleb żytnio – pszenny,bułki orkiszowe, masło, polędwica drobiowa, serek wiejski z rzodkiewką, sałata lodowa, papryka paseczki herbata zielona sernik na zimno Zupa jarzynowa

Gulasz węgierski, kasza bulgur, surówka z czerwonej kapusty

kompot wiśniowy

kanapki i owoce
Środa 13.12.2017

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane – chleb piastowski, masło, kiełbaski z szynki, ketchup, żółty ser salami, pomidor, ogórek kiszony, kawa zbożowa, herbata z cytryną mus jabłkowy Zupa pomidorowa z makaronem

Pierogi z mięsem, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem, kompot truskawkowy

kanapki i owoce
Czwartek 14.12.2017

Alergeny: 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane – chleb piastowski, bułka poznańska,masło, pasta z tuńczyka z warzywami, ser żółty, pomidor koktajlowy, kakao. herbata z pokrzywy domowy deser serowo – waniliowy z rodzynkami Zupa owocowa z makaronem

kotlet schabowy, ziemniaki,marchewka z groszkiem, kompot śliwkowy

kanapki i owoce
Piątek 15. 12. 2017

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane – chleb piastowski, chleb swojski, masło, polędwica drobiowa, serek naturalny, powidła, ogórek szklarniowy, pomidor koktajlowy, herbata z cytryną ciasto piernikowe Zupa cytrynowa z zacierką

Penne razowe z sosem neapolitańskim posypane żółtym serem, surówka koperkowa, kompot jabłkowy

kanapki i owoce

Owoce i napoje dostępne są cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne..
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Oueensland, a także produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.