Jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy na miejscu. Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Jadłospis

Śniadanie I Śniadanie II Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 23.04.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka razowa, masło, polędwica sopocka, serek puszysty, dżem
z czarnej porzeczki, pomidor koktajlowy, ogórek szklarniowy, herbata z dziurawca
koktajl truskawkowy barszcz ukraiński

placki ziemniaczane. sos jogurtowy,  marchewka
do chrupania, kompot leśny

kanapki i owoce
Wtorek 24.04.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb 3 ziarna, masło, polędwica drobiowa, płatki kukurydziane
z mlekiem, paseczki papryki, sałata lodowa, kiełki, herbata z cytryną
domowe ciasto owocowe zupa krem z gruszki i pietruszki

kotlety schabowe, ziemniaki,  surówka z kapusty pekińskiej,

kanapki i owoce
Środa 25.04.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb 3 ziarna, masło, polędwica drobiowa, kiełbaski z szynki
na ciepło, ketchup, pomidor koktajlowy, ogórek szklarniowy, herbata owocowa
 kisiel truskawkowy zupa grysikowa na kaszce kukurydzianej

pieczone pałki z kurczaka w miodzie, kasza jaglana, mizeria, kompot wieloowocowy

kanapki i owoce
Czwartek 26.04.2018

Alergeny; 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, rogaliki maślane, masło, tuńczyk, ser żółty, paseczki papryki, ogórek kiszony, kawa zbożowa, herbata zielona mus owocowy, wafle ryżowe  

zupa marchewkowa

pieczeń wieprzowa w sosie własnym, ziemniaki pure,  brokuł gotowany, kompot truskawkowy

kanapki i owoce
Piątek 27.04.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb wielozbożowy, masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, polędwica drobiowa, ogórek szklarniowy, sałata lodowa, herbata z cytryną jogurt z owocami
kartoflanka z mięsem

zapiekany ryż na mleku ze śliwkami, domowy sos waniliowy, kompot wiśniowy

kanapki i owoce

OWOCE I NAPOJE DOSTĘPNE SĄ PRZEZ CAŁY DZIEŃ MIĘDZY POSIŁKAMI

Owoce i napoje dostępne są cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne..
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Oueensland, a także produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.