Żywienie i jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze.  Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Śniadanie I Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 09.03.2020 Pieczywo mieszane, chleb 3 ziarna(1),  masło(7), ser żółty(7), szynka drobiowa (1,7,9,)płatki kukurydziane na mleku(7), ogórek szklarniowy, pomidor, herbata mięta z jabłkiem,

cząstki jabłek i banana

krem brokułowo-kalafiorowy(7),

placki ziemniaczane(1), sos jogurtowy(7), marchewka do chrupania, lemoniada z cytryny

kaszka manna z sosem truskawkowym (7), kanapki
Wtorek 10.03.2020 Pieczywo mieszane, rogalik maślany(1), masło(7), polędwica drobiowa(1,7,9),serek wiejski, dżem truskawkowy,  herbata melisa z pomarańczą, kawa zbożowa(8), ogórek kiszony, paseczki papryki,

winogrono, gruszka

zupa ogórkowa zabielana (7),

bitki wieprzowe, kasza bulgur, surówka z kapusty i papryki, kompot wieloowocowy

mus owocowy z waflami ryżowymi, kanapki
Środa 11.03.2020 Pieczywo mieszane, chleb razowy(1), masło(7), ser żółty(7), pasta jajeczna(3),sałata lodowa, rzodkiewka,mleko z miodem, herbata malinowa

cząsteczki bananów i  jabłek,

żurek z jajkiem (3),

łazanki z kapusty kiszonej i kiełbaskami(1), ketchup, kukurydza, kompot truskawkowy

serek domowy z suszonymi owocami(7),

kanapki

Czwartek 12.03.2020 Pieczywo mieszane, bułka ziarnista(1), masło(7), szynka drobiowa(1,7,9),płatki ryżowe na mleku z jabłkiem i cynamonem(7), sałata lodowa, paseczki papryki, herbata czarna z cytryną kapuśniak ze słodkiej kapusty, jajko sadzone, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot wiśniowy koktajl truskawkowy(7), chrupki kukurydziane, kanapki
Piątek 13.03.2020 Pieczywo mieszane, chleb słonecznikowy(1), masło(7), ser żółty(7), kakao (7),sałatka z tuńczyka (4),powidła śliwkowe,  kiełki, rzodkiewka, ogórek szklarniowy

cząsteczki bananów, jabłka

rosół z makaronem(1),

paluszki rybne(1,4), ziemniaki puree(7), bukiet warzyw gotowanych, kompot wieloowocowy

galaretka z owocami, kanapki

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne..
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.