Jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy na miejscu. Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

JADŁOSPIS

Śniadanie I Śniadanie II Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 17.09.052018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb razowy, masło, polędwica sopocka, płatki ryżowe na mleku z rodzynkami, paseczki papryki, ogórek szklarniowy, herbata miętowa koktajl truskawkowy zupa jarzynowa z kalarepą i koperkiem

risotto z kiełbaską i warzywami,sos czosnkowy, lemoniada z cytryną i miętą

kanapki i owoce
Wtorek 18.09.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka pszenna, masło, kiełbaski
z szynki, serek grani ze szczypiorkiem, pomidor, paseczki papryki,herbata owocowa
arbuz barszcz ukraiński

makaron razowy w sosie neapolitańskim posypany żółtym serem, mizeria, kompot wiśniowy

kanapki i owoce
Środa 19.09.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, chleb razowy, masło, szynka drobiowa, sałatka grecka
z serem feta, herbata z cytryną
kaszka manna
z przecierem owocowym
zupa meksykańska

racuchy drożdżowe z jabłkami posypane cukrem pudrem, marchewka do chrupania, kompot truskawkowy

kanapki i owoce
Czwartek 20.09.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka z ziarnami, masło, ser żółty,  pasta jajeczna, paseczki papryki, sałata lodowa, kawa zbożowa, herbata z lipy galaretka z brzoskwiniami zabielana  kartoflanka

gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, surówka z ogórka kiszonego i pora, kompot wieloowocowy

kanapki i owoce
Piątek 21.09.2018

Alergeny: 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, płatki kukurydziane na mleku, sałatka jarzynowa,szynka wieprzowa ogórek szklarniowy, pomidor, herbata z pokrzywy wafle ryżowe z masłem ziołowym / powidłami rosolnik z ryżem

paluszki rybne, ziemniaki, surówka
z kapusty kiszonej, lemoniada z miętą
i cytryną

kanapki i owoce

OWOCE I NAPOJE DOSTĘPNE SĄ PRZEZ CAŁY DZIEŃ MIĘDZY ZAJĘCIAMI

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne..
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.