Żywienie i jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze.  Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Jadłospis na aktualny tydzień

Śniadanie I Śniadanie II Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 22.10.052018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, masło, polędwica sopocka,jajka ugotowane

na twardo, sos jogurtowy ze szczypiorkiem,  paseczki papryki, sałata lodowa, kawa zbożowa z cynamonem, herbata owocowa

jogurt z musli i owocami zupa ogórkowa z ziemniakami

Pizza z szynką, kukurydzą i żółtym serem, ketchup, lemoniada z miętą i cytryną

kanapki i owoce
Wtorek 23.10.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka pszenna, masło, twarożek

z rzodkiewką, polędwica drobiowa, ogórek szklarniowy, pomidor, herbata z cytryną

Kaszka manna z sosem truskawkowym zupa pomidorowa z makaronem

kopytka (wyrób własny) z  okrasą, gotowana kapusta kiszona, kompot wieloowocowy

kanapki i owoce
Środa 24.10.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, masło, pasta z makreli z pomidorami, kiełbasa szynkowa, kiełki,   sałatka z pomidorów i kukurydzy, kakao z miodem, herbata leśna budyń czekoladowy
z wiśniami
zupa dyniowa z prażonymi pestkami

gołąbki bez zawijania zapiekane w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, marchewka gotowana na parze, kompot leśny

kanapki i owoce
Czwartek 25.10.2018

Alergeny: 1,3,4,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, bułka
z ziarnami, masło, dżem z czarnej porzeczki, ser żółty, kiełki, paseczki papryki, ogórek szklarniowy , herbata z lipy
tosty z serem cheddar, ketchup Krem z buraków z jabłkiem

Pieczone pałki z kurczaka w ziołach, ziemniaki puree, surówka z selera, kompot wiśniowy

kanapki i owoce
Piątek 26.10.2018

Alergeny: 1,3,5,7,8,9

Pieczywo mieszane, masło, polędwica drobiowa, płatki kukurydziane na mleku, ogórek szklarniowy, sałata lodowa, herbata miętowa domowy sok a’la  Kubuś (marchew, jabłka, pomarańcze, banany) Zupa fasolowa z ziemniakami na wędzonce

ryż zapiekany z jabłkami, sos jogurtowy, kompot truskawkowy

kanapki i owoce

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne..
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.