Żywienie i jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze.  Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Jadłospis

 

 

Śniadanie I

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

05.04.2021

przystań zamknięta

Przystań zamknięta

Przystań zamknięta 

Wtorek

06.04.2021

Pieczywo mieszane(1), bułka pszenna(1), masło(7), płatki z mlekiem, polędwica wieprzowa(7), paseczki z papryki, sałata lodowa, kakao z cynamonem(7), herbata mięta, 

banan

krem jarzynowy z grzankami

pizza z szynką, ananasem i serem żółtym, ketchup, kukurydza, kompot wieloowocowy 

koktajl owocowy (7), chrupki kukurydziane, kanapki (1,7)

Środa 

07.04.2021

Pieczywo mieszane – chleb wielozbożowy(1),  masło(7), tosty francuskie (1), ser  żółty,  pomidor koktajlowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa(1,7), herbata z pokrzywy

winogrono

zupa ogórkowa

Strogonow drobiowy, ziemniaki, surówka letnia,, kompot truskawkowy 

plater owoców, wafle ryżowe, kanapki (1,7)

Czwartek 

08.04.2021

Pieczywo mieszane(1), bułka razowa(1), masło(7), pasta jajeczna (3), polędwica drobiowa, sałata lodowa, rzodkiewka, mleko, herbata malina z żurawiną,

cząsteczki jabłka 

grochówka, 

placuszki bananowe, sos jogurtowy, marchewka do chrupania, kompot wiśniowy 

domowy sernik, kanapki (1,7)

Piątek 

09.04.2021

 

Pieczywo mieszane(1), chleb razowy(1), masło(7), ser żółty(7),sałatka z łososia,  ogórek zielony, mleko z miodem(7), herbata owoce leśne, 

gruszki, cząsteczki banana

krem kalafiorowo-brokułowy z grzankami, 

paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, lemoniada z cytryna 

owoce pod kruszonką, kanapki (1,7)

 

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne..
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.