Żywienie i jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze.  Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

JADŁOSPIS

Śniadanie I Obiad Podwieczorek
      Poniedziałek

2      10.08.2020

Pieczywo mieszane(1), chleb razowy(1), masło(7),

Płatki kukurydziane z  mlekiem (7), polędwica sopocka, sałata lodowa,  paseczki papryki,  herbata wieloowocowa

jabłko

zupa z żółtej fasoli z ziemniakami (7,9)
placki ziemniaczane(1), sos jogurtowy(7), młoda  marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy
plater owocowy, wafle ryżowe, kanapki (1,7)
Wtorek

11.08.2020

Pieczywo mieszane(1), bułka pszenna(1), masło(7), szynka, sałatka z kukurydzą, dżem truskawkowy,  kawa zbożowa(7),  herbata z pokrzywy

borówka amerykańska

krem z zielonego groszku z grzankami(1,7),

chili con carne (łagodny) z ryżem, warzywa na parze, kompot z papierówek

sernik na zimno, kanapki (1,7)
Środa

12.08.2020

Pieczywo mieszane – chleb wielozbożowy(1), masło(7), mleko (7), kiełbaski z szynki, ketchup,ser żółty (7) , kiełki, rzodkiewka, herbata malinowa,

arbuz

zupa meksykańska,

naleśniki z serkiem waniliowym(1,7) i powidłami śliwkowymi, kalarepa do chrupania, kompot wiśniowy

koktajl truskawkowy(7), chrupki kukurydziane, kanapki (1,7)
Czwartek

13.08.2020

Pieczywo mieszane(1), bułka razowa(1), masło(7),

pasta jajeczna(3), polędwica drobiowa, pomidorki koktajlowe, ogórek małosolny, mleko z miodem(7), herbata pigwa

brzoskwinia

chłodnik litewski (7),

gulasz wieprzowy(7,1), ziemniaki, surówka letnia, lemoniada z miętą

ciasto bananowe , kanapki (1,7)
Piątek

14.08.2020

Pieczywo mieszane(1), chleb razowy(1), masło(7),

owsianka z rodzynkami i jabłkiem(1,7),żółty ser(7), ogórek zielony, paseczki papryki, melisa,

śliwka

jarzynowa wiosenna z koperkiem

zapiekana ryba w warzywach(4,9),ziemniaki puree (7), mizeria (7), lemoniada z cytryny

mus z papierówek (7), kanapki (1,7)

Owoce i napoje dostępne są przez cały dzień między posiłkami

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne..
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.