Żywienie i jadłospis

Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak

W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze.  Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.

Jadłospis

 

 

Śniadanie I

Obiad

Podwieczorek

      Poniedziałe

26.10.2020

Pieczywo mieszane(1), chleb razowy(1), masło(7), płatki kukurydziane z  mlekiem (7), szynka z indyka, ogórek zielony,  paseczki papryki,  herbata rumianek

jabłko

kartoflanka(7,9)

makaron z sosem szpinakowym na serku Mascarpone(1,7), kalafior gotowany na parze, kompot śliwkowy

śliwki pod kruszonką (1,7), kanapki (1,7)

Wtorek

27.10.2020

Pieczywo mieszane(1), bułka pszenna(1), masło(7), szynka wieprzowa, suflet jajeczny (3), rzodkiewka, sałata lodowa, kakao (7), herbata melisa

brzoskwinie

krem z marchewki i pietruszki  z grzankami(1,7,9)

gulasz wieprzowy, pyzy drożdżowe(1), surówka z buraczków, kompot truskawkowy 

koktajl bananowy (7), chrupki kukurydziane, kanapki (1,7)

Środa 

28.10.2020

Pieczywo mieszane – chleb wielozbożowy(1), masło(7), kiełbaski z szynki, ketchup, ser żółty (7), ogórek kiszony, pomidorki koktajlowe, herbata z owoców leśnych 

cząsteczki gruszek

rosół z makaronem (1,9)

kopytka z okrasą (1), gotowana kapusta kiszona, kompot wieloowocowy

ptasie mleczko(7), kanapki (1,7)

Czwartek 

29.10.2020

 

Pieczywo mieszane(1), bułka razowa(1), masło(7), 

szynka wieprzowa, ryż na mleku (7), paseczki papryki, ogórek małosolny, mleko(7), herbata gruszka z ananasem

śliwki

pomidorowa z ryżem (9)

pieczone pałki z kurczaka, kasza jęczmienna(1), surówka z selera, kompot wiśniowy

kaszka manna z sosem brzoskwiniowym(7), kanapki(1,7)

Piątek 

30.10.2020

 

Pieczywo mieszane(1), chleb razowy(1), masło(7), sałatka
z tuńczyka (4), ser żółty (7), powidła śliwkowe, ogórek zielony, kiełki,  mleko z miodem(7), herbata mięta z jabłkiem

winogrono 

zupa wiśniowa z zacierką (1,7)

ryba z warzywami po grecku, ziemniaki puree(7), lemoniada z cytryną

budyń waniliowy z wiśniami (7), kanapki(1,7)

Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami

Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne..
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.