Żywienie i jadłospis
Jesteśmy w Programie Zdrowy Przedszkolak
W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze. Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.
Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz codziennie gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.
Jadłospis
Śniadanie I |
Obiad |
Podwieczorek |
|
Poniedziałek 05.04.2021 |
przystań zamknięta |
Przystań zamknięta |
Przystań zamknięta |
Wtorek 06.04.2021 |
Pieczywo mieszane(1), bułka pszenna(1), masło(7), płatki z mlekiem, polędwica wieprzowa(7), paseczki z papryki, sałata lodowa, kakao z cynamonem(7), herbata mięta, banan |
krem jarzynowy z grzankami pizza z szynką, ananasem i serem żółtym, ketchup, kukurydza, kompot wieloowocowy |
koktajl owocowy (7), chrupki kukurydziane, kanapki (1,7) |
Środa 07.04.2021 |
Pieczywo mieszane – chleb wielozbożowy(1), masło(7), tosty francuskie (1), ser żółty, pomidor koktajlowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa(1,7), herbata z pokrzywy winogrono |
zupa ogórkowa Strogonow drobiowy, ziemniaki, surówka letnia,, kompot truskawkowy |
plater owoców, wafle ryżowe, kanapki (1,7) |
Czwartek 08.04.2021 |
Pieczywo mieszane(1), bułka razowa(1), masło(7), pasta jajeczna (3), polędwica drobiowa, sałata lodowa, rzodkiewka, mleko, herbata malina z żurawiną, cząsteczki jabłka |
grochówka, placuszki bananowe, sos jogurtowy, marchewka do chrupania, kompot wiśniowy |
domowy sernik, kanapki (1,7) |
Piątek 09.04.2021
|
Pieczywo mieszane(1), chleb razowy(1), masło(7), ser żółty(7),sałatka z łososia, ogórek zielony, mleko z miodem(7), herbata owoce leśne, gruszki, cząsteczki banana |
krem kalafiorowo-brokułowy z grzankami, paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, lemoniada z cytryna |
owoce pod kruszonką, kanapki (1,7) |
Owoce i napoje dostępne są przez cały czas między posiłkami
Legenda substancji lub produktów mogących powodować alergię lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne..
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki perkan, orzechy brazylijskie, , pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.