Żywienie i jadłospis
Wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni
W przedszkolu przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni. Gotujemy w piecu konwekcyjno-parowym, co pozwala na smażenie beztłuszczowe oraz na gotowanie na parze. Dzięki gotowaniu na parze potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą oraz zachowują swoją soczystość, przez co są znacznie smaczniejsze.
Wszystkie jadłospisy układa technolog żywności. Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i mięs, ponadto zwracamy uwagę na sezonowość produktów oraz ich wysoką jakość. Używamy mało cukru i mało soli. Staramy się, by dzieci poznawały nowe smaki. Sami pieczemy ciasta, bułki, lepimy leniwe pierogi, przygotowujemy desery, robimy musy owocowe oraz gotujemy kompot. Codziennie podajemy dzieciom owoce i warzywa, które mają w nieograniczonej ilości. Te działania pozwalają na zminimalizowanie ilości konserwantów oraz dostosowanie menu do różnorodnych potrzeb.
Poniżej przykładowy, wrześniowy jadłospis:
-
Poniedziałek Pieczywo mieszane(1), chleb razowy(1), masło(7), płatki kukurydziane z mlekiem(7), szynka drobiowa, ser żółty(1), papryka, sałata lodowa, herbata miętowa
owoce: jabłka, gruszka
zupa kapuśniak z białej kapusty(9)
risotto z cząstkami kurczaka i warzywami, ryż brązowy, tzatziki(7), kompot śliwkowy
koktajl bananowy(7), pałki kukurydziane, kanapki(1,7)
Wtorek
Pieczywo mieszane – chleb wielozbożowy(1), rogal mleczny(1), masło(7), kiełbasa salami, ser żółty, serek typu almette(7), ogórek kiszony, papryka kolorowa, kakao (7), herbata z pokrzywy
owoce: banan, melon
krem z pieczonych pomidorów i papryki
z pestkami dynikotleciki z piersi kurczaka z ziemniakami, fasolka szparagowa na parze, lemoniada
galaretka z borówką, kanapki(1,7)
Środa
Pieczywo mieszane(1), masło(7), ser żółty(1), szynka drobiowa, jajecznica ze szczypiorkiem(1,7), pomidor, rzodkiewka, herbata rumiankowa
owoce: jabłko, śliwka
zupa barszcz ukraiński(9)
sos kalafiorowo- serowy(1,7) z makaronem kokardki(1), marchewka do chrupania, kompot jabłkowy
muffiny (1, 3, 7), kanapki(1,7)
Czwartek
Pieczywo mieszane(1), chleb razowy(1) bułka wieloziarnista(7), masło(7), kiełbaski, szynka drobiowa, ser żółty(1), papryka, sałata lodowa, herbata miętowa
owoce: melon, gruszki
zupa jarzynowa z zielonym groszkiem(9)
gulasz wieprzowy, pyzy drożdżowe(1,7), buraczki gotowane, lemoniada
kaszka manna z sosem truskawkowym(1,7), kanapki(1,7)
Piątek
Pieczywo mieszane(1), chleb wielozbożowy, masło (7), ser żółty, pasta z tuńczyka (4), szynka wieprzowa, pomidor, rzodkiewka, mleko (7), herbata rumiankowa
owoce: banan, jabłko
zupa grysikowa(1,9)
naleśniki z serkiem (1,7)waniliowym/powidłami, kompot truskawkowy
pasta warzywna z chlebkiem typu wassa(1), kanapka (1,7)
Owoce i woda dostępne są przez cały dzień między zajęciami